Αγρότες: Επέστρεψαν στα μπλόκα μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο – Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα

Στα μπλόκα τους επιστρέφουν οι αγρότες στον απόηχο του χθεσινού μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Οι ίδιοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέες γενικές συνελεύσεις κατά τις οποίες θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους σε σχέση με τις κινητοποιήσεις τους.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση διαμηνύει πως ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε καθώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ την ίδια στιγμή οι αγρότες τονίζουν ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους.

Υπενθυμίζεται το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε η αποχώρηση των τρακτέρ τα οποία χθες μετά το μεσημέρι έφτασαν στην Αθήνα και στη συνέχεια διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας βρέθηκαν περίπου 6.000 αγρότες.

Τρακτέρ στο Σύνταγμα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Η διαδρομή που ακολούθησαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους κατά την επιστροφή τους στα μπλόκα ήταν μέσω της Πανεπιστημίου, της πλατείας Ομόνοιας, της Αγίου Κωνσταντίνου, της πλατείας Καραϊσκάκη και της λεωφόρου Αθηνών, μέχρι που βγήκαν στην Εθνική Οδό.

EUROKINISSI/(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σε όλη τη διαδρομή της επιστροφής, οι αγρότες χτυπούσαν τις κόρνες των τρακτέρ τους με τους οδηγούς  γύρω τους, να ανταποδίδουν.

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Στείλαμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πρέπει να δώσει λύσεις, να ικανοποιήσει αιτήματα. Δεν μας αρκεί το ότι έχουμε δίκιο, το ξέρουμε αυτό, ούτε τα λόγια συμπάθειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Σημειώνεται σε ένδειξη ότι ο αγώνας συνεχίζεται, ότι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησαν στον αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν κάνουν πίσω.

Τέλος σημειώνεται ότι οι μελισσοκόμοι της χώρας αύριο Πέμπτη στις το πρωί, πραγματοποιούν πανελλαδική κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν το κόστος παραγωγής, καθώς και την ανεπάρκεια ελέγχων κατά παράνομων εισαγωγών.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
  • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας

Το ειδικό κεφάλαιο για τη Θεσσαλία

  • Να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
  • Να αποζημιωθούν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
  • Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
  • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
  • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
  • Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί